06-48118893 franca@villadesta.nl

INTERIEURONTWERP Verbouwing monumentaal pand in Bloemendaal

Type object: Woning
Woonoppervlakte: 65 m2
Locatie: Bloemdaal Noord Holland
Aantal ruimtes: Beneden verdieping
Voor onze klant in Bloemendaal hebben wij drie indelingsvarianten voor de begane grond van hun monumentale woning ontworpen. De klanten gaven aan op dit moment voornamelijk hun ruime woonkeuken aan de achterzijde van de woning te gebruiken. De woonkamer aan de voorzijde die in open verbinding staat met de gang werd weinig gebruikt omdat de ruimte weinig uitnodigend is. Ook de huidige entree waar een tochtportaal is geplaatst maakt het binnenkomen onnodig krap. In de huidige situatie (zie plattegrond) is de woning verdeeld in een voor- en achterhuis. Het achterhuis fungeert helemaal als woonkeuken met openslaande deuren richting tuin. In het voorhuis wordt de ruimte verdeeld tussen woonkamer, gang, entree, trappenhuis, wc en inbouwkast. Ons is gevraagd om met een indelingsplan te komen waar door het eventueel verplaatsen of verwijderen van muren een betere balans zou ontstaan tussen voor- en achterhuis.
Zicht op de gang vanuit de woonkamer. Door de grote opening richting gang heeft de tv weinig bedding op de muur.
De binnenkomst is op dit moment erg krap vanwege een tochtportaal dat geplaatst is om te voorkomen dat de kou overslaat naar de woonkamer.
Vervolgens hebben we drie ontwerpstudies gemaakt waarin we de verschillende indelingsmogelijkheden hebben onderzocht. We hebben in de varianten vooral verschil willen aanbrengen in de mate van benodigde structurele ingrepen. Voor variant 1 hoeft maar weinig verbouwd te worden. Dit bouwen we op tot variant 3 waar de hele indeling wordt veranderd en onder andere de toilet wordt verplaatst om de woonkamer te kunnen vergroten.

variant 1

UITLEG De indeling van de huidige situatie blijft in grote lijnen behouden. De opening van de woonkamer naar de gang wordt verkleind en er wordt een deur in geplaatst. Hierdoor kunnen we het tochportaal in de gang verwijderen. Er ontstaat nu een ruime en fijne binnenkomst waar opbergruimte verwerkt zit onder het bankje. De woonkamer wordt intiemer en biedt genoeg ruimte voor een dressoir met TV.

variant 2

UITLEG De tussenruimte tussen woonkamer en keuken wordt weggehaald. Hierdoor ontstaat er extra ruimte en licht in de woonkamer. Ook lopen er nu zichtlijnen door de gehele woning. De toilet is blijven staan en biedt nu ruimte om een tv aan op te hangen. De binnenkomst is identiek aan variant 1.